петак, 5. јул 2013.

Jedan moj ručak

   Često mi se dešava da nisam baš pri nekim velikim parama.Tako da moram dobro da se organizujem po pitanju nabavke namirnica za spremanje ručka . U frižideru uvek, ali uvek imam šargarepu, peršun , celer ,luk  i beli i crni .Bez toga života nema . Ako mi je budžet ograničen onda rešim to ovako . Odem u mesaru i kupim jedan komad pilećih grudi koji košta oko 250.00 ili kupim pola kilograma junetine koja je oko 350.00 ili mešavinu svinjsko - junetina isto pola kilograma sa istom cenom. . Kod kuvanja više vrsta mesa u isto vreme jelo bude mnogo ukusnije. Kupim pakovanje makarona ili napravim njoke ako imam brašno , što donosi uštedu od nekih 40-ak dinara . Kupim papriku i paradajz ili kečap u zavisnosti od godišnjeg doba i naravno kupim ako smo pojeli naš domaći . Paprika je oko 120.00 kilogram a paradajz oko 90.00 .Pri tom ne mora da se kupi ceo kilogram .U jednom kilogramu imate od 6-12 komada u zavisnosti od veličine . Paradajz slično,ako je veličine normalnog limuna onda je u kilogramu 5-6 komada . Za kuvanje vam je potreban jedan paradajz i jedna paprika sve što je preko toga iskoristite za salatu.
   Spremanje teče ovako . Izdinstam luk, šargarepu, peršun,celer i lovorov list .Dodam meso , ako je piletina sa koskom , skinem sa kosti i iseckam što sitnije. Dok se to dinsta zajedno kost završi u supi , tako da od jednog komada mesa napravite dva jela.  Za supu vam je potrebno povrće, koska ili malo mlevenog mesa ,ako sam to kupila ,vegeta , so , i dodatak ostalih začina a koristim ih mnogo .U poslednje vreme koristim i đumbir zbog dece .Starija je imala nekih zdravstvenih problema pa su đumbir i anis glavni dodatak svakom jelu . Supa se krčka a za to vreme napravim taranu , ako nemam kupljene rezance . Naravno , napravim i njoke u isto vreme ako nisam kupila makarone. Kad se meso izdinsta dospem vode,e sad koliko pa otprilike da mogu da skuvam u tome njoke ili makarone. Dodam vegetu ,sad i ona zavisi od vrste zna da mi zasmeta ali sam pronašla neku koja je za sad ok , alevu papriku ,paradajz sitno seckan i papriku takođe iseckanu . Ostavim to još malo da se krčka i dodam testo . Ostavim da se skuva i onda dodam origano, vlašac,anis, đumbir ,nanu i bosiljak . Nekad bude i neka druga kombinacija, sve zavisi šta imam tog trenutka.
   Supa je skuvana i da nisam rekla ,kad kuvam supu obavezno moram da stavim crni  luk prepečen na plotni ,to daje opasan šmek . Testo sa mesom je gotovo ,napravim salatu i eto ručak je gotov.

                                                                                             Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар